راز آن درخت/ فیل در خانهی تاریک/ تصویرگر: فیروزهی گلمحمدی
در کف هرکس اگر شمعی بدی
* قدیمترها عادتی بوده نکو و در شایسته تحسین که امروز کمتر از آن نشانی میبینیم. شنیدهام و شنیدهاید از بزرگترها که در همین فصل زمستان، قدیمیترها مینشستند پای کرسی و در حالی که پاهایشان را دراز کردهاند سوی اجاق زیر تخت و چای مینوشیدهاند و حتما انار دانهسرخ تناول میکردهاند، پیر مجلس مثنویخوانی میکرده و تفالی به حافظ میزده و شاهنامهای میگشوده. و دیگران همه گوش بودهاند و محظوظ از اینهمه رنگ و آهنگی که در این اشعار بوده است. چقدر آن سرمای زمستانی پر خیر و برکت بود که همه اعضای خانواده را دور این کرسی جمع میکرد و ما بچهها را از فیض سخنان آقابزرگ و مادرجان و پدر و مادر بهرهمند میکرد. و چه کلاس درسهای پرلذتی تشکیل میشد بیآنکه چوب و ترکهای در کنار باشد.
* این دلنوشته همه جوشش و قلیان احساسی بود که از دیدن کتابهای جدید سرکار خانم «فیروزه گلمحمدی» به نویسنده دست داد. اما به کسانی که ایشان را احیانا نمیشناسند تذکر دهم که اشتباه نشود، ایشان اصلا نویسنده نیست بلکه تصویرگر است. طراحیهای زیبا و چشمنوازشان را پیشتر در کتاب «چای با طعم خدا» خانم نظرآهاری و «منظومه ظهر روز دهم» مرحوم قیصر امینپور و... دیده بودم اما اینبار کاری فوقالعاده وجدانگیز و سرورآفرین، با طرح و ایدهای جدید از این ایشان دیدم که با تمامی کتابهای معرفی شده در جاکتابی متفاوت است. ایشان حدود 20جلد کتاب را که اغلب به حوزه ادبیات کودک و نوجوان تعلق دارد، تصویرگری کرده و در این میان صاحب 14مدال داخلی و بینالمللی شده است. ژانین دسپینت، منتقد مشهور فرانسوی هم ضمن شرح و تحلیل برخی آثار او نوشته که: «اصول نقاشی مدرن از روش اصیل و شخصی او میتراود.» (خب که چی؟ یعنی حتما یک نفر فرانسوی درباره هنر ایشان نظر بدهد که بفهمیم کار ایشان تا چه حدی مهم بوده؟!)
* اما دو کتابِ «راز آن درخت» و «فیل در خانه تاریک» دو اثر واقعا ستودنی خانم گلمحمدی است که تصویرگریهایش بر اساس دو حکایت حکیمانه از مثنوی معنوی است. برای اهل ادب و شعر هر دو حکایت آشناست، علیالخصوص حکایت دوم. حکایتهایی که اگرچه خواندن چندبارشان نامکرر است اما با تصویگریهای مصور لطافتی مضاعف پیدا میکند. و چه خوب رنگهای نگارگر با رنگ شعر نشسته است. هر دو کتاب برنده چند مدال بینالمللی شدهاند. مدالهای «کنکور نوما»، «کاتاچیتر آکلاهند» و «اوکتاگونا فرانسه» کمترین افتخاری است که نصیب این هنرمند هموطنمان شده است.
هر چند که تازگی ها کم لطفی می کنید و کامنت ها را تایید نمی کنید و جواب نمی دهید،اما ما همچنان اردتمند شما باقی مانده ایم....