سیدموسی صدر / فرشته مرادی
آیین دلبری
* انسانها چونان سنگهایی هستند که در برکه جامعه و تاریخ فرو میافتند. گاهی سنگریزهای را مانند که تنها میتواند موجهایی حقیر و کمدامنهای ایجاد کند، که به سختی میتوان نشان آن را پیدا نمود. و گاه انگار صخرهای را شبیهاند که از جایگاهی مرتفع بر قلب این برکه نشانه میرود و موجهایی چنان عظیم و پیدرپی ایجاد میکند که نمیتوان انتظار داشت بهزودی فرو بنشیند.
* «سید موسی صدر» کتابی است از مجموعه کتابهای انتشارات کتاب دانشجویی که به روایت زندگی شخصیتی بزرگ و غیر قابل انکار میپردازد. آنچه میتوان در این ستون تنگ نوشت تنها زحمت توصیف مختصری است از شخصیت پیچیده و تاثیرگذار او؛ و نه شرح و بیانی پیرامون خود کتاب. این کتاب کوچک تنها بهانهای میتواند باشد تا همسن و سالان من و تو، خدای ناکرده وجود او را –در این روزها که امید یافتنش را داشتیم- فراموش نکنند. و یا اگر بازیگوشیهای زمانه یکسره ما را از وجود نازنین او بیخبر کرده، معرفی این کتاب و خواندن آن، میتواند توجهی را برایمان ایجاد نماید.
* امام موسی صدر بیشک یکی از نخبهترین و خبرهترین رهبرانی است که جهان تشیع به خود دیده؛ چراکه در کشوری چون لبنان، لبنانی که در آن سالها (۱۳۳۸ تا ۱۳۵۷) فرقهگرایی و قبیلهگرایی موضوعی حاد و بحرانی بوده، برای مردم نه رهبری که دلبری میکند! در آن سالها کسی گمان نمیکرد در کشوری چون لبنان، کسی بتواند در دعوت مردم به وحدت و اتحاد پیروز گردد، امام موسی تنها کسی بود که موفق شد دلهای مردم را به یکدیگر نزدیک کند. و در زمانی که خود غرب نیز نتوانسته بودند تئوریهایی چون «برخورد تمدنها» را هضم نمایند، برای اولینبار توانست «تز همزیستی ادیان و تمدنهای بشری» را مطرح و به اجرا در بیاورد. توانای او در ریشهکن سازی و کنترل گدایی در مرکز جبلعامل و انتشار این طرح در جنوب لبنان و حتی بیروت از معجزههای او بود. و همچنین دیگر فعالیتهای فرهنگی وی که در آن زمان بینظیر بود و توانست مقابلهای باشد با انواع فسادی که در بیروت آن زمان حاکم بود.
پینوشت: بیرو در بایستی باید اعتراف کنم نوشتهای در خور او ننوشتهام. خداوند ببخشاید.
مقدمه قشنگی نوشته بودی