درباره روحانیت / دکتر علی شریعتی
کتابهایی هست که خواندنش نه چیزی بر داشتههای خواننده میافزاید و نه چیزی از جنس لذتی سفرگونه را نصیب او میکند. کتابهایی هست که نخواندنش از دست دادنی است حسرتآور! اما کتابهایی نیز هست فراتر از این تعریفها، کتابهایی که نخواندنش ظلمی است غیر قابل بخشش به نویسنده! از آن روی که نویسنده تکهای از خودش و اعتقادش را در آن به نمایش گذاشته است. مخصوصاً اگر آن نویسنده را به جرم همان اعتقادی که نمیدانند حقیقتاش چیست به پای میزمحاکمه کشانده باشند. درست به این میماند که به دهان متهمی که برای دفاع از خود حرفی برای گفتن دارد چسبی بزنند بعد هم درباره او هر قضاوتی را روا دارند!
**«درباره روحانیت» به حرفهای همان متهم میماند در دفاع از عقاید خود. حرفهایی که به عمد یا غفلت، از شریعتی لابهلای جزوهها مهجور و بیسروصدا مانده و میتواند پاسخی باشد شفاف درباره عقاید او درباره روحانیت. آنچه که این سالها بر سرش دعوایی نافرجام بوده، و حالا خود نویسنده آمده است تا دوطرف دعوا را از این نزاع بیسرانجام برهاند و حرف و موضع خود را شفاف و بیابهام به همه بگوید.
**«درباره روحانیت» کتابی است مشتمل بر سه جزوه از شریعتی که قبلتر –سالها پیش-از او به چاپ رسیده بود و حالا در یک مجموعه مستقل به همت انتشارات سپیدهباوران گرد آمده است. سهگانهای به نامهای «فلسفه تعلیم و تربیت»، «اجتهاد و نظریه انقلاب دائمی» و «روحانیت یا علمای اسلامی». در بخش نخست، شریعتی درباره متد علمی حوزههای علمیه در مقایسه با آکادمیها و دانشگاههای نوین سخن میگوید و فلسفه تعلیم و تربیت در نظام حوزه را در مقایسه با فلسفه علم در جهان معاصر، فلسفهای با مبنای کمالگرایانه و انسانی قلمداد کرده که هدف غایی را نه نیل به رفاه و قدرت، بلکه دستیابی به کمال و حقیقت برمیشمرد. بخش دوم در دفاع از اصل مترقی اجتهاد به عنوان مغز پویای مکتب اسلام نوشته شده و در بخش آخر شریعتی به سوالی درباره موضع خود در مقابل روحانیت پاسخ میگوید. و دعوای میان خود و عالم اسلامی را دعوای پدر-فرزندی میداند. او موضع اصلی انتقادات خود را شفاف میکند و روحانی راستین و پاکباز شیعه را منشا همه تحولات انسانی و انقلابهای ضداستعماری میداند. در این سهگانه، شریعتیِ روشنفکر در موضعی مسئولانه به دفاع از روحانیت راستین میپردازد و راه را بر هرنوع قضاوت غیرمنصفانه و ناجوانمردانه درباره خود میبندد. از همین روست که «درباره روحانیت» را دفاعیهای خواندم، که نخواندنش به مثابه گرفتن گوشهاست برای فرار از حقیقت یک عقیده راستین.
مشخصات کتاب:
عنوان: درباره روحانیت
مولف: دکتر علی شریعتی
ناشر: سپیدهباوران
قطع: رقعی
تعداد صفحه: ۱۶۰
قیمت: ۶۰۰۰تومان
این کتاب را میتوان از فروشگاه کتاب آفتاب واقع در: مشهد، چهارراه شهدا، روبهروی شیرازی۱۴، پاساژ رحیمپور، انتهای پاساژ (با شماره تماس ۰۵۱۱.۲۲۲۲۲۰۴) تهیه نمود.
پینوشت:
این نوشته نیز به قلم همسرم است.