کتاب آه / یاسین حجازی
نفسی آغشته به غم
امروز زمانهای فرا رسیده که کمتر یک مجلس حسینی(ع) را میتوان یافت که به دروغ و کذب آراسته(!) نشده باشد. و این ناشی از یک تفکر ناصحیح است که: دیگر آنچه نقل شده را همگان شنیدهاند و اگر آنها را هرساله دوباره تکرار کنیم باعث ملال و دلزدگی جوانان از این مجالس خواهیم شد.
این فکر ناصحیح و از سوی دیگر جهل و کمسوادی برخی از مادحین حسینی و در برخی موارد شهرتطلبی و نفسمداری آنان، باعث شده که در حال حاضر اصل ماجرا ناگفته ماند و در میان اوراقی که فقط در کتابخانه علما باقی مانده مستور شود.
«کتاب آه» شاید بتواند نقطه آغازی مناسب باشد برای آشتی کردن حسینجویان با مقتلخوانی. این کتاب، بازخوانی ترجمهی کتاب «نفسالمهموم» مرحوم حاج شیخ عباس قمی توسط «یاسین حجازی» است. کتاب آه، کتابی است که هم ذائقه مخاطبان سنتی را –که فقط کتب قدیمی را شایسته خوانش میدانند- پاسخ گفته و هم نیاز مخاطب امروز را که حوصله مطالعه متون طولانی و پیوسته را ندارد. حجازی با دقتی ستودنی، جای آنکه کتاب را با کذب و دروغ آراسته کند از خطوطی که فقط مورد ملال و خستگی مخاطب میشود پیراسته است. او خود در مقدمه کتاب توضیحی خواندنی در رابطه با کارش نوشته است: «...غافلید از مراقبه و احتیاطِ مولفانی که دستکمی از زرگران ندارند در عیار زدنِ مثقالمثقالِ منقولات تاریخ! کافی است مثلا صفحات مربوط به حواث روز "عاشورا" یا "شام" را از ترجمه نفسالمهموم بخوانید تا ببینید که از یک واقعه چند صورت مختلف ذکر شده که در هرکدام جزئیاتی است که در دیگری نیست و در عین حال، جمع همهی آنها هم، با هم شدنی نیست، و یا بشمرید به چند نفر با نَسَب و حَسَب و قبیلهی مختلف بر میخورید که در حقیقت چند نفر نیستند، بلکه همه ضبطهای محتمل اسمِ یک نفرند! اینطوریهاست که تا بوده کتابهای اینچنینی قیافههایی خشک و جدی داشتهاند...»
اما حجازی در بازخوانی و بازروایی کتاب نفسالمهموم، سعی کرده تا این کتاب را برای آنان که مشتاقند به دور از تکرارها و دروغهایی که به این واقعه نسبت میدهند، سهلالوصول نماید. پس برای اینکار خط حادثه را پررنگ میسازد و ترتیب وقایع را رعایت میکند و در ضمن آدمهایی که اسمشان در آغاز یک چیز بوده و در میان و پایان چیز دیگر را یکی نموده و از سویی روایتهای مختلفی را که در کتاب پراکنده افتادهاند را با یکدیگر ادغام میکند تا هم تصویر جامعتری ارائه دهد و هم از طولانی شدنِ بیهوده کتاب جلوگیری کرده باشد. از طرفی اقوالی که با هم نمیخوانند را در کتب متفرقه جستجو کرده تا نقل معقولتر و مشهورتر را بیاورد.
اگرچه ادبیات کتاب آه، آسانتر و روانتر از کتاب دمعالسّجومِ مرحوم شعرانی است ولی در عین حال -شاید برای حفظ ارائه یک متن فاخر- این کتاب نیز از الفاظ قدیمی و نامتعارف بیبهره نیست که البته معنای این لغات را در پایان کتاب میتوان یافت. یکی از ویژگیهای ارزشمند این کتاب، نقشهای است که در پایان آن آمده و جایگاه مکانهایی که در کتاب نامی از آنان ذکر شده را در آن مشخص نموده است.
درنهایت این کتاب را میتوان به کسانی توصیه کرد که اولا به دنبال یک روایت معتبر از کل وقایع مربوط با عاشورا هستند و ثانیا آنان که به همه اجزاء و زمینههای این قیام حساساند و میخواهند مردها و نامردهای کربلا را آنگونه که بودهاند بشناسند و مانند بیننده واقعیِ یک فیلم نمیخواهند یک سکانس و حتی یک فِرِیم را از دست بدهند.
مشخصات کتاب:
عنوان: کتاب آه
نویسنده: یاسین حجازی
ناشر: جام طهور
تعداد صفحه: 578
قیمت: 15000تومان
نوبت چاپ: ششم
این کتاب را میتوان از فروشگاه کتاب آفتاب واقع در مشهد، چهارراه شهدا، روبهروی شیرازی۱۴، پاساژ رحیمپور، انتهای پاساژ (با شماره تماس ۰۵۱۱.۲۲۲۲۲۰۴) تهیه نمود.
پینوشت:
1. این نوشته پیشتر در سایت لوح منتشر گردیده است.
2. خواندن و تامل در این کتاب را به عنوان یک فریضه، در محرم و صفر توصیه میکنم.